Naar de inhoud springen

Categorie: Personal

Hoe een gezonde work-life-balance behouden als ondernemer

Dit lijkt voor velen een contradictio in terminis. ‘Als ondernemer onderneem je en werk je zelf veel en voortdurend.’ Clichés als deze krijgen veel ondernemers om de oren. Dit is ook omdat ze misschien meer waarheid bevatten dan veel mensen zouden willen horen.

Hoe afgezaagd de term ook is en hoe oud het onderwerp ook is, de strijd voor een work-life-balance van de centrale uitdagingen waar veel bedrijfsleiders mee te maken hebben.

Gewoonte is de moeder van de vicieuze cirkel…

De kern van de zaak ligt in het feit dat er in de loop van de jaren een aantal gedragingen en gewoontes zijn ingeslopen, die in het begin noodzakelijk en nuttig waren, maar later een boemerang zijn geworden. Na een mogelijk zware opstartfase moet een bedrijf op een bepaald moment vlot draaien. Dit is het moment waarop de oprichter niet alleen diep moet ademhalen en trots moet zijn, maar ook bewust zijn werkhouding en gewoontes op de proef moet stellen.

Net als het bedrijf zelf, zijn de ondernemers in de beginjaren meestal in overlevingsmodus. Bijna alles is ondergeschikt aan de structuur van het bedrijf: Persoonlijke hobby’s, gezondheid, relaties en andere wensen en behoeften. Dit is een zeer verstandige strategie, omdat het zoveel mogelijk kracht en middelen biedt om het jonge bedrijf te peppen, vergelijkbaar met wat ouders met een echte baby doen.

Wat wil je eigenlijk

Work-life-balance klinkt leuk en begeerlijk, maar wat betekent het eigenlijk voor jou? Veel mensen verlangen naar meer tijd voor zichzelf als ze uitgeput zijn door al het werk en de hoge verantwoordelijkheid.

Het is noodzakelijk om te weten welke factoren de andere kant van de schaal moeten vullen om dit evenwicht te bereiken. Minder werken is geen zinnig doel. Je zult het niet bereiken behalve wanneer je een sterke motivatie hebt voor iets wat MEER zou moeten worden in je leven.

Niet altijd, maar vaak vinden ondernemers het zo moeilijk om minder te werken omdat ze in de loop van de jaren veel activiteiten en relaties buiten het bedrijf zozeer hebben verwaarloosd dat ze niet meer weten waar ze meer tijd aan willen besteden. Dus de eerste stap om je werk weer in balans te brengen is te beseffen wat je gelukkig en bevredigend maakt. Welke activiteiten en relaties wilt je hervatten? Wat wil je opnieuw inpassen in je leven?

Toen we bij Inbound, in volle expansie van Vaporshop, ook nog eens beslisten om de website BelgischeBanken.com te lanceren – was dat eigenlijk voor ons de druppel teveel. Geen weekends, geen avonden – uiteindelijk een dooddoener voor de motivatie. We hadden nog heel wat plannen, maar hebben gewacht met de lancering van het volgende ambitieuze project, Filmaanbieder.nl, tot ver in 2020 toen er eigenlijk weer écht tijd voor was.

De belangrijke vraag is: Hoe zou je je hierdoor voelen

Bepaalde emotionele toestanden zijn waar we eigenlijk naar verlangen. Wensen, doelen en bedoelingen zijn maar dingen waarvan we geloven dat ze ons deze gevoelens zullen brengen. Als je weet hoe je je wilt voelen, heb je ook een sterke motivatie om de nodige stappen te ondernemen.

Misschien denkt een deel van jullie nu dat dit volledig utopisch is. Doe de oefening toch maar. Als je niet weet wat je echt nodig hebt om gelukkig te zijn, heb je geen kans om het te bereiken. Laat de utopie toe in je leven en vergeet even alle redenen waarom dit toch niet mogelijk zou zijn.

Een reactie plaatsen

Adsense Maintenance Dagje… :)

Yxymedia’s portfolio blijft groeien. In de laatste paar maanden is er zwaar gefocust op Las Vegas Exotic Rental Car (1, 2, …)  -, Real Estate (1, 2, …) -, Health related (1, 2, …) – en Car related (1, 2, …) sites, en de tijd is gekomen waarop ik een relatief groot aantal van deze websites ook van Google Adsense advertenties wil voorzien. Voor één of twee sites is het optimalizeren van adsense-plaatsing en het fysiek plaatsen van deze advertenties geen nerv-wrecking job, maar als je een lijst van een honderdtal domains moet voorzien van Adsense is zo’n Adsense-dagje een kleine hel.

adsense dagje

Anyway – heb er een zestal gedaan op één uur, nog een kleine 15 uur te gaan dus… 😉

Een reactie plaatsen

Hier werkt een mens voor…

… dit moet echt de meest perfecte slaapkamer ooit zijn. ‘k Vrees dat ‘k nog even ga moeten werken… Heel even…

My Future Bedroom

Via “my perfect bedroom”, style blog.

Een reactie plaatsen

Kwellingen van een jonge ondernemer: de To-Do List

Mijn To-Do List

Ik ben vreselijk als het op directe actie aankomt. Als een mail in mijn mailbox arriveert zijn er drie opties:

  1. Ik doe er meteen iets mee als ik er echt zin in heb
  2. Ik archiveer de mail als hij niet echt belangrijk is
  3. Ik print de mail af en gooi hem op mijn to-do list, aangezien ik hem niet mag negeren.

Ongeveer 75% van mijn e-mails vallen in de laatste categorie, en waar die to-do list de eerst maanden van mijn zaak nooit groter was dan een twintigtal mails is hij nu gegroeid tot een pijnlijk grote stapel a4’tjes.

Doel voor April: halve lijst wegwerken. Slaagkans: 30%. Wish me luck. 😉

1 reactie